Lainalaskuri – millaisia lainalaskureita on olemassa?

Erilaisia lainalaskureita

Netistä löytyy nykyään jo runsaasti erilaisia lainalaskureita, joilla voi vertailla eri lainojen ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi opintolainalaskuri, yrityslainalaskuri, autolainalaskuri, asuntolainalaskuri, todellinen vuosikorko -laskuri sekä korkolaskuri.

Opintolainalaskuri

Kun suunnittelee opintolainan ottamista ja esimerkiksi lainan määrä mietityttää, on opintolainalaskuri juuri oikea apuväline. Sen avulla pystyy kätevästi testaamaan miten opintojesi kesto, lainan takaisinmaksuaika ja korot vaikuttavat opintolainan hintaan. Laskurin tulos on kuitenkin suuntaa antava, sillä esimerkiksi lainan korko ja muut ehdot tarkennetaan varsinaisella lainahakemuksellasi. Opintolainahyvityksen määräkin on suuntaa antava.

Yrityslainalaskuri

Yrityksen perustaminen voi vaatia isoja investointeja. Siksi niitä mietittäessä yrityslainalaskuri auttaa helposti rahoituksen suunnittelussa. Sen avulla voi helposti arvioida lainasumman, laina-ajan, lainan koron ja lainan tyypin vaikutusta lainan kuukausilyhennykseen tai lopullisiin kustannuksiin. Se antaa yleensä vain suuntaa antavan laskelman lainan takaisinmaksueristä valituilla korko- ja takaisinmaksumuuttujilla, mutta se ei kuitenkaan ota huomioon esimerkiksi yrityksen liiketoiminnan kausivaihteluita ja vaikutuksia kassavirtaan tai lainan takaisinmaksukykyä.

Autolainalaskuri

Auton osto vaatii suunnittelua ja eri rahoitusvaihtoehtojen selvittämistä. Autolainalaskuri auttaa selvittämään jo ennen kaupantekoa, millainen autorahoitus voisi olla taloudelliseen tilanteeseen sopivin vaihtoehto. Sen avulla saa tietoon parhaat rahoitusvaihtoehdot riippumatta siitä, haluaako auton ostaa yksityiseltä vai liikkeestä. Se myös kertoo, kuinka paljon lainan lyhennyserä on kuukaudessa sekä lainojen todelliset kustannukset.

Asuntolainalaskuri

Kun suunnittelee oman asunnon ostamista, tulee usein asuntolainan hakeminen ajankohtaiseksi. Lainan kustannukset sen sijaan voivat aiheuttaa omalta osaltaan lisää mietittävää. Tästä syystä asuntolaskuri onkin hyvä apuväline tähän ongelmaan. Sen avulla pystyy arvioimaan, millaiseen asuntoon olisi kokonaisuudessa varaa. Asuntolainalaskuri auttaa määrittämään sopivan lainasumman, joka on useimmiten 70–85 % asunnon hinnasta. Se ottaa myös huomioon esimerkiksi nimelliskoron, korkomarginaalin, lainasumman sekä laina-ajan.

Todellinen vuosikorko -laskuri

Lainoja vertailtaessa ei aina voi tietää, mikä laina olisi paras ja edullisin vaihtoehto. Siksipä todellisen vuosirkorko -laskurin avulla lainojen vertailu onkin varsin luotettavaa, sillä se kertoo lainan kokonaiskustannukset. Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät korot ja kulut. Näitä ovat nimelliskorko, avausmaksut, käsittelymaksut, kuukausimaksut, tilinhoitomaksut ja laskutuspalkkiot. Laskuri helpottaa vertailemaan lainoja keskenään riippumatta siitä, millaisista erityyppisistä kustannuseristä niiden kulut muodostuisivat.

Korkolaskuri

Jos haluaa ennakoida lainan korkoa jo ennen lainahakemuksen jättämistä, on korkolaskuri tällöin siihen oiva apuväline. Korkolaskurilla voi kätevästi ennakoida, kuinka paljon henkilökohtainen korkoprosentti on valitulle lainasummalle ja laina-ajalle. On hyvä myös kuitenkin huomioida, että lopullinen lainan korko voi silti poiketa laskurin antamasta tuloksesta, sillä korko saattaa vaihdella pankeittain ja hakijoittain.

Lainalaskuri

0.00

Kuukausierä

0.00

Maksuerien määrä

0.00%

Nimelliskorko

0.00%

Todellinen vuosikorko

0.00

Korkokustannus

0.00

Tilinhoitomaksut

0.00

Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä





Kuka tarjoaa lainalaskureita?

Lainalaskureita on netissä pilvin pimein, ja usein niitä tarjoavat pankit ja rahalaitokset. Laskureihin kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella, sillä kaikki palveluntarjoajat eivät ole välttämättä laillisia ja luotettavia. Myös palveluntarjoajan sivulla kertomat tiedot yrityksestä antavat osviittaa siitä, millainen yritys on kyseessä ja mitä tietoja se halua jakaa itsestään.

Miten löytää paras lainalaskuri? 5 vinkkiä

Lainan hakeminen tulee jossain vaiheessa vastaan useimpien ihmisten elämässä. Kun lainan hakeminen on ajankohtaista, lainalaskuri toimii hyvänä apuvälineenä lainan kustannusten laskemiseen. Lainalaskurin avulla voit laskea itsellesi sopivan laina-ajan, lainan määrän tai lainan korkojen, kulujen ja kuukausierien määrän – olipa kyse sitten asunto- tai autolainasta, kulutusluotosta tai osamaksusopimuksesta.

Lainalaskureita on useita erilaisia eri ominaisuuksilla ja toiminnoilla. Kaipaatko vinkkejä lainalaskurin valintaan ja käyttöön? Lue eteenpäin.

Lainalaskuri pähkinänkuoressa

Lainalaskuri on apuväline, joka auttaa määrittämään lainan määrää, laina-aikaa ja lainaan liittyviä kuluja, korkoja sekä kuukausierien määrää. Se on talouden hallinnan työkalu, joka auttaa hahmottamaan monenlaisia lainaan liittyviä seikkoja. Laskureita käytettäessä tulee kuitenkin aina muistaa, että ne ovat vain suuntaa antavia. Tarkan lainalaskelman saa vasta lainaa haettaessa.

Lainoihin liittyvien todellisten kulujen ja korkojen määrää on usein hankala hahmottaa, ja tähän ongelmaan lainalaskuri vastaa. Lainalaskurit havainnollistavat eri muuttujien vaikutuksia lainan kokonaiskustannuksiin tai laina-aikaan. Jos haluat esimerkiksi selvittää, kuinka suuret korkokustannukset haluamallasi lainalla on tai miten laina-aika vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin, lainalaskurit laskevat sen antamiesi tietojen pohjalta.

Vaikka lainalaskurin antamat tiedot ovat suuntaa antavia, niitä voi käyttää miettiessään oman talouden hallintaa, mahdollisen lainan suuruutta ja lainan kokonaiskustannuksia. Laskurit antavat työkaluja oman talouden hallintaan.

Lainalaskureita on olemassa useita erilaisia, mutta niiden päätehtävä on sama: ne näyttävät sinulle, miten ja mistä lainakulut muodostuvat. Lainaa miettiessäsi lainalaskuri on oiva apuväline lainan kokonaiskulujen hahmottamiseen.

Lainalaskurilla on myös monia muita hyviä ominaisuuksia, joita listasimme alle.

Lainalaskuri on:

  • apuväline arjen budjetointiin ja rahankäyttöön
  • ilmainen
  • suuntaa antava – ei siis tae lainasta
  • helppokäyttöinen ja nopea
  • turvallinen käyttää, sillä se kerää vain lainan kannalta olennaiset henkilötiedot.

Laskurin käyttö ei sido sinua ottamaan lainaa, vaan voit tehdä sen avulla alustavaa budjetointia ja vertailla lainamääriä sekä niihin kohdistuvia kuluja. Ilmaisen lainalaskurin avulla saat apua arjen budjetointiin ja lainan kokonaiskustannusten hahmottamiseen.

Valitse oikea laskuri omaan käyttöösi

Lainalaskureita on paljon ja erilaisia, joten omaan käyttöön sopiva laskuri löytyy varmasti. Lainalaskurin valinnassa kannattaa ottaa huomioon omat lähtökohdat ja se, millaista hyötyä laskurilla toivoo saavansa. Laskureilla voi laskea esimerkiksi laina-aikaa, lainan kuukausierää tai lainamäärää pohjatietona käyttäen. Hyvässä lainalaskurissa on mahdollisuus syöttää kattavasti eri muuttujia, joiden pohjalta laskuri laskee tiettyä ominaisuutta.

Hyvä lainalaskuri kertoo kaikki olennaiset tiedot lainasta. Se, mikä on olennaista, riippuu siitä, millaisesta lainasta on kyse. Asunto- tai mökkilainaa mietittäessä voi olla tärkeää päästä vertailemaan laina-ajan vaikutuksia lainan kokonaiskustannuksiin ja kuukausieriin. Osamaksusopimuksiin tai kulutusluottoihin käytetyissä lainoissa puolestaan on hyvä kiinnittää huomiota koron suuruuteen ja piilokuluihin, joita laskurit tuovat näkyväksi.

Korko ei ole lainan ainoa kulu

Lainan kuluja tarkasteltaessa usein ensimmäisenä mieleen tulee korko. Usein mielletäänkin, että lainan kokonaiskustannus muodostuu ainoastaan lainasta sekä korosta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan lainaan voi liittyä koron lisäksi useita muitakin kuluja.

Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi:

  • lainan perustamismaksu
  • tilinhoitomaksu
  • käsittelymaksu
  • kuukausimaksu
  • laskutuspalkkio.

Lainan kokonaiskustannus muodostuu siis useista pienemmistä kustannuseristä, jotka lainalaskuri näyttää. On muistettava, että lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttaa myös laina-aika: usein lainan korko on sitä pienempi, mitä pidempi laina-aika on. Lainalaskurit pystyvät huomioimaan myös laina-ajan laskuissaan.

Koska lainan kulut koostuvat useasta palasesta ja niihin vaikuttavat monet eri asiat, kuten laina-aika ja korkotaso, lainan kulujen laskeminen itse on haastavaa. Lainalaskurit tekevät laskelmat puolestasi luotettavalla tavalla ja tuovat esille sellaisiakin piilokuluja, joita et välttämättä itse olisi tullut ajatelleeksi.

Olipa kyseessä sitten asunto- tai autolaina tai kulutusluotto, lainalaskurin avulla lasket lainan kuukausierät ja näet suuntaa antavaa tietoa lainan muista kuluista sekä laina-ajasta.

Viiden kohdan muistilista lainalaskurin käyttöön

Lainalaskureita on monia ja niiden ominaisuuksissa on eroja. On hyvä muistaa, että kaikki lainalaskurit eivät ole hyviä tai kattavia. Listasimme viisi vinkkiä lainalaskurin valintaan ja käyttöön:

  1. Laskuri ei ole lainatarjous. Lainalaskurin käyttäminen ei sido mihinkään, mutta se ei myöskään ole tae lainan saamisesta. Se kuitenkin auttaa budjetoimaan mahdollista lainaa ja sen kuluja.
  2. Hyvä lainalaskuri kertoo kaikki tarvittavat tiedot lainaan liittyen. Onko mielessäsi asuntolainan ottaminen vai kaipaatko lisärahoitusta kodinkoneen huoltoon? Lainalaskureita löytyy useita erilaisia. Valitse ominaisuuksien perusteella laskuri, joka sopii omaan käyttötarkoitukseesi.
  3. Lainalaskelma on suuntaa antava. Todellisen lainatarjoukset saat aina tekemällä varsinaisen lainahakemuksen.
  4. Lainalaskuri näyttää piilokulut. Hyvä lainalaskuri kertoo kaikki lainaan liittyvät kulut – muun muassa todellisen vuosikoron, muut lainan kulut, kuten tilinhoitomaksut ja kuukausimaksut sekä lainan kokonaiskulut tietyltä laina-ajalta.
  5. Lainalaskuri näyttää laina-ajan vaikutukset kustannuksiin. Korkojen lisäksi myös maksuajan pituudella on merkittävä vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin ja lainasta maksettavan kuukausierän suuruuteen.

Tärkeintä on muistaa omat lähtökohdat lainalaskurin käytölle ja käyttää sellaista laskuria, jonka ominaisuudet mahdollistavat tarpeellisten tietojen näyttämisen. Kaikki laskurit eivät ole kattavia tai näytä kaikkia lainan ottajan kannalta oleellisia tietoja.

Vastuullinen lainalaskuri huomauttaa myös sen, että kyseessä ei ole lainatarjous tai tae lainan saamisesta, vaan lainalaskurin tulos on aina ainoastaan suuntaa antava.

Hyödynnä lainalaskuria budjetointiin

Lainalaskurin käyttö on helppoa, sillä se ei sido sinua mihinkään ja on täysin ilmaista. Laskuria onkin helppo käyttää osana vastuullista talouden hallintaa. Sen avulla on mahdollista tehdä alustavia laskelmia siitä, mitkä lainan kokonaiskustannukset tulevat olemaan ja millaisia kuukausieriä lainan maksaminen edellyttäisi. Lainalaskureilla voit helposti myös vertailla lainamäärän vaikutusta lainan kuluihin ja kokonaiskustannuksiin. Lainalaskuri on apuväline oman budjetin hallintaan. Sen käytön helppous tekee siitä hyvän työkalun talouden hallintaan ja auttaa avaamaan lainoihin liittyviä monenlaisia kuluja ja muuttujia.